In de constante verbondenheid van de huidige digitale cultuur, is het creëren van denkruimte om te ontdekken wat jou écht gelukkig maakt moeilijker dan ooit.
De OEDC Better Life Index rangschikt Nederland aan de absolute top wanneer het draait om de combinatie tussen werk, familieverplichtingen en persoonlijk leven. We zoomen vanuit Nederland door op het bedrijfsleven en spreken met Rosalie van Langen van Emark over de balans tussen werk en leven. Hoe kunnen we hier, buiten Nederland, een bron van culturele trots van maken? Hoe kunnen zaken als flexibiliteit, openheid, vertrouwen en mindfulness de belangrijkste voordelen worden op werkgebied?
In veel gevallen ziet onze droombaan er anders uit dan we ooit dachten. Je zult een afweging moeten maken tussen professionele en persoonlijke groei – tussen tijd verliezen met dierbaren of zelfs gedeeltelijk jezelf verliezen om de trap van professioneel succes te blijven bestijgen. Rosalie en haar team zijn van mening dat deze aanpak niet duurzaam en zelfs een beetje onzinnig is:
“Je kunt hier best een privéleven hebben of parttime werken en toch een promotie krijgen. Wij begrijpen dat presteren niet gebaseerd moet zijn op kwantiteit, maar op kwaliteit. 60 tot 70 uur per week werken is geen vereiste hier. Sterker nog, wij vertrouwen mensen erop dat zij hun eigen tijd managen, zichzelf kennen en weten hoe zij het beste tot hun recht komen. Iedereen heeft een ander leven. Als jij de ochtend vrij wilt zijn om te ontspannen of tijd met familie wilt doorbrengen, is dat helemaal geen probleem.”
Persoonlijk worden
Teamuitjes, feestjes, uitgebreide lunches, Yoga Maandag, Rennen op Donderdag. Het zijn allemaal zaken die het bedrijf aanbiedt om de scheiding tussen werk en privé op verschillende manieren zichtbaar te maken. Maar volgens Rosalie zeggen alle mensen die op sollicitatiegesprek komen bij Emark zonder uitzondering dat de manier waarop mensen met elkaar omgaan dé reden is dat ze willen werken bij Emark.
“Het is een gevoel dat gecultiveerd is en dat gevoel gaat verder dan leuke groepsactiviteiten. Het is het gevoel dat men zich gewaardeerd voelt en zichzelf kan zijn. De mensen die bij Emark werken zijn open boeken, self-starters en altijd nieuwsgierig naar de wereld van marketing en tech. Maar het zijn daarnaast ook ouders, partners, wereldreizigers, huisdier-eigenaren, bandleden… al deze verschillen maken de locatie ‘werk’ een hele interessante plek.”
“Praat erover. Dan zorgen wij dat het gebeurt.”
Een andere hoeksteen waaruit blijkt dat Emark een betere balans tussen werk en privé aanmoedigt, is eerlijkheid:
“Vertrouwen en transparantie tussen teams en onderling over mogelijkheden tot promotie en de persoonlijke ontwikkeling als bijvoorbeeld marketingtechnoloog of teammanager, zorgt ervoor dat er bij iedereen duidelijkheid heerst. Bij Emark zijn er open discussies met de manager over welke stappen er gezet moeten worden om de baan te krijgen die je ambieert. Of dat nu een leiderschapscursus, de basis van HTML, een nieuw Salesforce-certificaat, het leren van een nieuwe taal of het opschonen van je kennis van time-management is.”
Rosalie ziet vaak dat het ontbreken van dit soort kansen dé reden is voor professionals om zich te oriënteren op een nieuwe uitdaging. Vaak is er een belofte gedaan op promotie of de kans geboden om een bepaald groeitraject te gaan volgen, waar in de praktijk niks van terecht kwam. De doelen werden simpelweg weer verschoven en de behoeften van het individu werden opzij gezet voor andere prioriteiten. Deze desillusies leiden tot gevoelens van frustratie, een gebrek aan vervulling en een gebrek aan een duidelijke richting.
“Het is belangrijk om waarde en groei in jezelf te zien, om zo meer balans te hebben en gelukkiger te zijn. Om dit te bereiken, zullen we er meer over moeten praten. We moeten constant reflectie hebben van onszelf en van anderen. Niet als nice-to-have of het afvinken van gesprekjes, maar als gegrond onderdeel van onze cultuur.”
Mindfulness Maand
Daarom is bij Emark de maand oktober volledig gewijd aan mindfulness. Mindfulness Maand bij Emark betekent meditatie en oefeningen voor zelfreflectie, gegeven door Victorine Jansen, en een focus op de mentale en fysieke gezondheid.
“Dit is een moment om te reflecteren op alle dingen die we op dit moment doen, en om bewust te zijn van dingen die ons gelukkig maken als individu, zowel op het werk als buiten het werk om.”
In de Nederlandse stad Haarlem start in oktober een twee uur durende kick-off die werknemers moet herinneren aan de waarde van regelmatige reflectie – het heroverwegen van of opnieuw focussen op de echt belangrijke zaken.
Gedurende de maand zullen er meerdere activiteiten zoals yoga en een 3-daagse detox op het programma staan. Het stelt het bedrijf in staat om nieuwe perspectieven te ervaren, zelfreflectie te beoefenen en wegen te openen naar een gezondere geest en een gezonder lichaam.
Het initiatief eindigt met een samenvattende discussie op 1 november. Hier zal worden besproken hoe men de maand heeft ervaren, wat de leermomenten zijn geweest, en hoe werknemers deze leermomenten kunnen omzetten in hun dagelijkse werkzaamheden om zo een meer gebalanceerd leven te krijgen.
Zo is Emark een levendige, huiselijke werkplek. Een bedrijf dat vooraan staat als het draait om marketing en technologie en voortbouwt op personen die in balans zijn en gewaardeerd worden voor wie ze zijn én wat ze doen.
___
Ben je moe van vervelende hiërarchische bedrijven en gebroken carrière-beloftes? Wil je blijven leren binnen de altijd groeiende markt van geïntegreerde marketingtechnologie, klantervaring en data-gedreven prestaties?