Emark geeft in de ‘Women in tech’-interviewreeks het woord aan spraakmakende vrouwen uit de techindustrie. Om de genderkloof te dichten, toekomstige generaties en niet-technische vrouwen te interesseren voor de techindustrie. Maar bovenal om techvrouwen te helpen bij het maximaliseren van hun loopbaan. Wat drijft en motiveert hen? Waar lopen ze tegenaan en hoe lossen ze het op?

Dit keer sprak Emark met Claire Boots (24), Marketing Cloud Solution Architect bij Emark Nederland, die al tijdens haar opleiding Marketing Management inzag dat digital de toekomst is.
 
Digital is de toekomst van marketing. Daar was je al tijdens je studie van overtuigd?
Absoluut. In mijn studietijd volgde ik altijd alle technologische ontwikkelingen op de voet. Mij bekroop het gevoel dat marketing in het bedrijfsleven ook steeds meer de technologische en digitale richting op zou gaan. Dat gevoel werd bevestigd toen ik tijdens mijn master een digital marketing track volgde. Ik wist meteen dat ik mij hierin verder wilde ontwikkelen. Na het afronden van mijn master ben ik afgelopen september bij Emark aan de slag gegaan.
 
Wat doe je daar precies?
Als Marketing Cloud Solution Architect creëer en implementeer ik geautomatiseerde en data-driven oplossingen in het Salesforce Marketing Cloud-platform. In deze rol kan ik mijn passie voor tech volledig kwijt. Iedere dag mag ik aan de meest fascinerende digitale-marketingstrategieën werken en omdat ik voor verschillende opdrachtgevers werk, kom ik ook nog eens met verschillende industrieën, bedrijfsmodellen en bedrijfsculturen in aanraking.

Emark staat bekend om zijn multiculturaliteit en diversiteit. Jouw collega’s komen van over de hele wereld. Merk je dat ook op de werkvloer?
Absoluut. Ik werk op het hoofdkantoor in Haarlem, maar we hebben ook vestigingen in Londen, Barcelona en Polen. Nederland is echter de plek waar iedereen samenkomt. Dat maakt het werken hier ook zo leuk: ik zit regelmatig met buitenlandse collega’s aan de lunchtafel. Wat ik aan ons kantoor in Haarlem zelf supertof vind, is de open en huiselijke sfeer, en dat ook nog eens in een mooi groot grachtenpand.
 
En hoe zit het met de verhouding tussen het aantal mannen en vrouwen?
Bij Emark zit dat wel snor, maar wereldwijd zal er nog veel moeten gebeuren om meer diversiteit in de techindustrie te krijgen. Ik vind het heel goed dat Emark hierin een belangrijke rol wil spelen. Ze zijn er supertrots op, en terecht, dat ze ook veel vrouwen in dienst hebben. Vooruitstrevende bedrijven moeten ook openstaan voor diversiteit op de werkvloer en erkennen dat vrouwen net zo goed als mannen techfuncties kunnen vervullen.
 
Toch werken er nog steeds (te) weinig vrouwen in de techindustrie. Hoe komt dat volgens jou?
Naar mijn mening komt dat uit twee hoeken. Ten eerste wordt dit veroorzaakt door de overtuiging van vrouwen zelf. Die gaan er al van uit dat ze niet goed genoeg zijn omdat ze minder technologisch zijn aangelegd. Maar ik ben het perfecte bewijs dat dit helemaal niet uitmaakt. Voor ik begon te werken had ik ook geen enkele techervaring, maar met mijn interesse en passie heb ik alles snel kunnen oppakken en leren. Wat naar mijn mening voor iedereen mogelijk is.
 
Ten tweede denk ik dat er nog te weinig techvrouwen zijn doordat bedrijven de vaardigheden en de techkennis van vrouwen onderschatten, puur omdat dit vroeger niet vaak voorkwam. Ze zijn daar niet aan gewend, maar dat moet vrouwen juist alleen maar motiveren in plaats van tegenhouden. Ja, de kans bestaat dat je jezelf misschien iets meer moet bewijzen, maar als je weet dat jij het in je hebt, dan zou ik mij daar niks van aantrekken.

Wat zijn volgens jou de belangrijkste vaardigheden die een vrouw moet hebben voor een carrière in tech?
Ik denk dat het vooral belangrijk is dat iemand inzichtelijk vermogen heeft, je moet in staat zijn om altijd in oplossingen te denken. Maar je moet ook passie voor je vak hebben en gemotiveerd zijn om alle technologische aspecten die op de voor- en achtergrond meespelen, continu te monitoren en je die eigen te maken. Het is nu eenmaal een feit dat als je in de techindustrie werkt, je bereid moet zijn om voortdurend nieuwe dingen te leren. Topics als scripting, coding, data-analyse, digital advertising, online platforms, je moet het allemaal in de gaten houden.
 
En over welke capaciteiten moet je beschikken om Solution Architect te zijn?
Als Solution Architect ben je in staat om grote en geavanceerde customer journeys te automatiseren, wat betekent dat als er één detail in het proces niet klopt, dit grote implicaties kan hebben. Ook al doe je dit werk al jaren, je mag er nooit van uitgaan dat iets goed staat en het niet grondig testen. Je moet altijd de tijd nemen en op een scherp moment van de dag dubbel testen.