Wat inspireert en motiveert vrouwen om in de technologische sector te werken? Met deze vraag als vertrekpunt interviewen wij 6 inspirerende vrouwen onder de noemer ‘Women in Tech’. Waarom zouden meer vrouwen in dit werkveld actief moeten zijn? Het antwoord van Gina Walanga, Solution Architect bij Emark Barcelona, is simpel maar doeltreffend. Vrouwen die studeren, werken of een bedrijf runnen binnen de wetenschappelijke en technologische sector, kunnen veel toevoegen en moeten ten alle tijden proactief ondersteund worden om dit te bewerkstelligen.

Waardoor raakte je geïnteresseerd in een carrière in de technologie?
Toen ik in Parijs woonde merkte ik dat veel van mijn vrienden uitdagende banen hadden binnen een dynamische werkomgeving. Ze werkten met nieuwe technologieën, zoals eCommerce en digitale communicatie. Dit wakkerde mijn enthousiasme aan en zodoende heb ik de sprong in het diepe gemaakt. Ik wisselde van baan en branche: van een positie in de internationale handel naar CR accountmanager in de technologische sector. Tegenwoordig werk ik al negen maanden voor Emark.

Slechts 30% van de 7 miljoen werkzame mensen binnen de Europese digitale sector is vrouw. Op alle niveaus binnen de organisatie zijn vrouwen ondervertegenwoordigd, maar met binnen functies waarbij besluitvorming een belangrijke rol speelt. Wat is volgens jou het grootste struikelblok voor vrouwen die starten in de technologische industrie?
Misschien ligt het aan het feit dat vrouwen altijd een beetje terughoudend zijn voor alles dat te maken heeft met coderen, terwijl het eigenlijk een heel erg spannend en interessant vak is. Wanneer vrouwen de kans krijgen om coderen zelf te ontdekken, blijkt al snel dat ze het erg leuk vinden. Het probleem is echter dat vrouwen die kans vaak niet krijgen. Om deze reden ben ik een groot voorstander van initiatieven zoals de non-profit organisatie Girls Who Code. Deze organisatie probeert de problematiek vanaf de kern op te lossen, het begint namelijk bij educatie. Ze leiden bijvoorbeeld basisschoolleraren op in coderen, publiceren boeken over codering zodat de stof in lessen behandeld kan worden en stellen naschoolse programma’s op die op middelbare en hogere scholen gegeven kunnen worden.

Emark is een Nederlands bedrijf en toonaangevend in de marketingtechnologie. Jij werkt op de vestiging in Barcelona en woonde voorheen in Parijs. Waarin verschilt Barcelona van Nederland en Parijs?
Naast dat het een prachtige plek is om te wonen, trekt Barcelona ook veel internationale professionals aan. Het is dus een uitstekende plek wanneer je in een internationale omgeving wilt werken. Doordat ik werkzaam ben bij de grootste en meest innovatieve Salesforce Marketing Cloud Platinum Partner in Europa krijg ik de kans om met grote merken zoals G-Star, Suitsupply, Basic-Fit, O’Neill, Bugaboo en vele anderen samen te werken. Ja, ik kan met zekerheid zeggen dat ik een hele vette baan heb op een schitterende plek!

Wat is het meest spannende aspect van je huidige baan als Solution Architect bij Emark?
Ik hou ervan om creatieve oplossingen te bedenken voor uiteenlopende klanten binnen verschillende bedrijven en sectoren. Door een zekere flexibiliteit in mijn werkuren kan ik daarnaast een perfecte balans vinden tussen werk en vrije tijd.

Wat is het meest uitdagende dat je tot nu toe hebt moeten doen?
Oh dat is simpel, namelijk een training geven net nadat ik was gestart bij Emark, toen mijn kennis nog zeer gelimiteerd was. Maar het is gelukt!

Welk advies heb je voor vrouwen die een carrière in tech overwegen?
Gewoon doen! Als je open staat voor de uitdagingen die bedrijven je voorleggen tijdens hun overstap naar digitale marketing en communicatie, is een baan in de tech-wereld zeker iets voo