Het is een feit dat de tech industrie nog een lange weg te gaan heeft als het gaat om gendergelijkheid. Maar bij Emark willen we niet zo lang wachten. We willen juist dat het sneller gaat. Om vrouwen die werkzaam zijn in de technologische industrie te inspireren, te verbinden en te roemen, geeft Emark een serie ‘Women in Tech’-interviews uit. Deze keer vroegen we Jael Freixanet, Junior Solution Architect bij Emark Barcelona, wat zij ziet als grootste barrière voor vrouwen in de wereld van tech en komen we erachter welke ideeën zij heeft om deze barrières te doorbreken.
 
Hoe ben je van een studie Natuurkunde terecht gekomen bij een carrière in de tech?

Al vanaf een jonge leeftijd interesseerde ik me voor wiskunde en was ik nieuwsgierig hoe dingen werkten. Ik heb vroeger meer dan één telefoon helemaal uit elkaar gehaald! Ik vond het altijd leuk om over problemen na te denken en een oplossing te verzinnen. Dat is ook de reden dat ik een studie Natuurkunde begon. Maar nadat ik mijn diploma had behaald kreeg ik de kans om Junior Solution Architect te worden bij Emark Barcelona en toen besefte ik me: ik houd echt van problemen oplossen. Als Junior Solution Architect kan ik dat dagelijks doen! Het is een perfecte match.
 
Heb je zelf rolmodellen of mentors gehad in jouw leven?

Ik had zeker rolmodellen. Van beroemde natuurkundigen en wiskundigen tot Beakman. Zij hielden mijn interesse in de wereld levend, maar ik moet zeggen dat de meesten van hen mannen waren. Tegenwoordig zie ik de mensen op kantoor – mijn collega’s – als bronnen om van te leren. 
 
Het is wel opvallend dat jouw rolmodellen voornamelijk mannen waren. Wat zie jij als de grootste barrière voor vrouwen die starten in de tech industrie?

Ik geloof dat vrouwen in elke branche barrières hebben, het resultaat van jaren van mannelijke heerschappij die we in onze maatschappij hebben gekend. Dit probleem limiteert zich dus niet tot de wereld van tech. De vooroordelen over vrouwen bestaan nog altijd en vrouwen moeten hier nog steeds tegen opboksen. Ook de verschillen in salaris en het glazen plafond bestaat wereldwijd nog. Dit probleem zal niet in één dag opgelost zijn maar het is goed om het beleid omtrent gendergelijkheid goed geregeld te hebben zodat we dingen als op gender gebaseerde vooroordelen, zwangerschapsverlof en nog veel meer zaken beter kunnen maken. Het is ook van belang dat we meer vrouwelijke rolmodellen krijgen in elke industrie, maar met name in de tech. Rolmodellen inspireren en geven kracht aan jonge vrouwen en meisjes. Ze helpen hen om de kansen te zien. Dus ik wil jullie nu al bedanken voor deze reeks interviews en voor het geven van een podium aan deze vrouwen.
 
Graag gedaan, natuurlijk! Maar belangrijker: voel je je gewaardeerd voor wat je doet, sta je op gelijke voet? En wordt je stem gehoord?

Om eerlijk te zijn, ik ben net begonnen bij Emark, maar ik voel zeker dat mijn stem een plek heeft in de groep en dat er rekening gehouden wordt met mijn mening. Ik ben er ook blij mee dat het aantal mannen en vrouwen in het kantoor van Barcelona gelijk is.
 
Goed om te horen. Kun je ons wat meer vertellen over Emark Barcelona?

Barcelona is een metropool, een vrijzinnige en cultuurrijke stad. Omdat het weer hier goed is, lunchen we vaak samen op het terras – genietend van het zonnetje. Dat is zeker één van de grootste voordelen!
 
Wat zijn de belangrijkste skills die een vrouw moet hebben als ze jouw collega zou willen worden in het prachtige Barcelona?
                                                                                                     
Eén van de belangrijkste skills die je moet hebben is een goede kennis van het Salesforce platform. Dit kun je op twee manieren bereiken: 1) met ervaring, en 2) door proactief te zijn, onderzoek te doen en door vragen te stellen. Ik kan nog altijd leren van het omgaan met de verwachting van klanten en met problemen omgaan die zich gedurende het proces voordoen. Daarnaast kan ik m’n kennis van het platform nog altijd blijven verbeteren en manieren vinden om complexe problemen op te lossen. Maar ik vind het heerlijk om na te denken over verbeteringen en manieren waarop we het platform kunnen gebruiken om zo de datamodellen beter af te stemmen op de behoefte van de klant. Problemen oplossen is het mooiste onderdeel hiervan en iedereen die zich daarmee kan vereenzelvigen, mag absoluut mijn ‘collegae in crime’ worden!