Wat inspireert en motiveert vrouwen om in de technologiesector te werken? In de ‘Women in tech’-interviewreeks laten wij zes inspirerende vrouwen aan het woord. Vrouwen die laten zien dat het werk in de technologiewereld enorm divers is. Ze zijn stuk voor stuk rolmodellen, ieder op haar eigen, unieke wijze. Zo ook Karin Beumer, die ooit startte met de studie Kunstzinnige Therapie, maar nu Solution Architect bij Emark is.

Van de studie Kunstzinnige Therapie naar een baan in de technologiesector. Een carrièreswitch die waarschijnlijk niet veel mensen in je omgeving zagen aankomen. Wat heeft je geïnspireerd om deze stap te maken?
Klopt, ik had altijd al een interesse in tech, maar gedurende mijn studie Kunstzinnige Therapie deden we nooit iets met computers. Maar zoals veel studenten had ik een bijbaantje en daar leerde ik mijn huidige vriend kennen. Hij was toen al programmeur en heeft mijn interesse in computers en alles eromheen verder aangewakkerd. Door hem ben ik toentertijd gestart met het bouwen van websites door middel van HTML en CSS. Toen ik uiteindelijk ook startte met Javascript, besloot ik dat de tijd rijp was om van mijn hobby ook echt mijn werk te maken.

En, hoe heb je uiteindelijk die baan gevonden?
Ik ben simpelweg gaan rondkijken voor een traineeship. Ik had al snel door dat een IT-studie niet de belangrijkste voorwaarde is om ergens binnen te komen. Het belangrijkste is dat je op een bepaalde manier kunt denken en technisch inzicht hebt. Iets wat uiteraard uitgebreid wordt getest voor je aan de slag gaat. Uiteindelijk ben ik via TTP aangenomen voor een traineeship bij Centric als programmeur. Hier heb ik leren programmeren. Na een jaar ben ik benaderd door Jibes, waar ik 6,5 jaar als programmeur en uiteindelijk als projectmanager heb gewerkt. Deze overgang was een belangrijke stap in mijn carrière, omdat ik toen merkte dat ik vooral de wisselwerking tussen projectmanagement en IT erg interessant vind. En alsof het zo moest zijn ben ik uiteindelijk via via bij Emark terechtgekomen. Hier kan ik mijn IT-kennis perfect combineren met projectmanagement in mijn rol als Solution Architect.

Solution Architect?
Als Solution Architect ben ik het aanspreekpunt voor de klanten als het gaat om de verschillende functies van Salesforce Marketing Cloud en hoe deze ingezet kunnen worden bij het behalen van hun marketingdoelstelling. Hiervoor schrijf ik een blueprint, query’s en andere documentatie om dit proces op gang te helpen. Daarnaast ben ik nauw betrokken bij de implementatie van Marketing Cloud en geef ik trainingen over de tooling in binnen- en buitenland.

Dat klinkt indrukwekkend! Helaas ben je een van de weinige vrouwen die dit doen. Als je kijkt naar het aantal vrouwen in de techsector, is Nederland zelfs een van de slechtst scorende landen in Europa. Waar denk jij dat dit aan ligt?
Ik heb eerlijk gezegd geen idee. Ik kan alleen maar zeggen dat ik denk dat het juist makkelijker is om als vrouw in de techsector te werken dan als man. Je wordt als vrouw al snel onderschat. Sommige vrouwen kunnen dit misschien als vervelend ervaren, maar ik vind het juist leuk. Hierdoor verras je mensen en wanneer ze merken dat je weet waar je het over hebt, word je er zeker om gewaardeerd. Ik heb gemerkt dat wanneer een vrouw en een man hetzelfde kennisniveau binnen de IT hebben, er vaak eerder voor de vrouw wordt gekozen. Maar het belangrijkste blijft uiteraard dat je wel over het juiste kennisniveau moet beschikken.

Ik heb begrepen dat je moeder bent van een prachtig zoontje van bijna twee. Vind je het lastig om het moederschap met werken te combineren?
Nee hoor, tot nu toe is het allemaal goed te combineren. Vanwege onze internationale klantendatabase moet ik ook regelmatig naar het buitenland om trainingen te geven. Dat is natuurlijk fantastisch, want ik ben in een jaar tijd al naar Zwitserland, Boston en Oxford geweest en binnenkort ga ik ook nog naar Singapore en Philadelphia. Maar het vraagt wel wat aanpassingen van mijn vriend.

Wat zou je aan vrouwen die een carrière in de techindustrie overwegen, maar de stap nog niet durven te zetten, willen meegeven?
Zoals ik al eerder aangaf heb ik het gevoel dat je als vrouw in de IT een streepje voor hebt wanneer je over dezelfde kennis als een man beschikt. Maar zolang je in staat bent om de wensen van de klant om te zetten in een technische vertaling, je over de juiste kennis beschikt en bereid bent om altijd up-to-date te blijven, moet je er gewoon voor gaan.

En heb je nog een goeie tip voor startende Solution Architects?
Controleer alles dubbel! De fout die ik meer dan eens heb gemaakt is dat ik dingen aannam zonder dit te checken bij de klant. Maar om verkeerde aannames te voorkomen moet je altijd zaken dubbelchecken. Misschien heeft de klant een vraag al eerder voorbij zien komen, maar ‘better safe than sorry’. Hetzelfde geldt voor het voorbereiden van trainingen. Hierin heb ik wel geleerd altijd goed door te nemen met klanten wat ze verwachten dat er behandeld zal worden en te vragen of hier nog specifieke wensen in zijn.

Ben jij Karin's nieuwe collega? Bekijk onze vacatures.