Grote kans dat, als je een kijkje neemt bij een willekeurige meeting van developers, je in een ruimte vol mannen maar één of twee vrouwen ziet zitten. Wat is het dat vrouwen tegenhoudt om in de technologiesector te werken? Maar bovenal: hoe kunnen we dit veranderen? In de ‘Women in tech’-interviewreeks vragen we het aan zes inspirerende vrouwen. Volgens Kate Kujawa, Technical Architect bij Emark, is het geringe aantal vrouwen vooral te wijten aan het feit dat zij op voorhand al denken dat de technologiesector alleen voor mannen is. Ze geven het daardoor al op voordat ze het echt serieus hebben overwogen.

Hoe ontdekte je je passie voor tech?
Als kind was ik al gefascineerd door processen, hoe deze afhankelijk van elkaar zijn, en ik wilde ontdekken hoe dingen werkten. Ik hield ook ontzettend van wiskunde en probeerde er altijd praktische toepassingen voor te vinden. Toen ik mijn Commodore 64 kreeg, wist ik dat dit een manier was om wiskunde in de echte wereld te gebruiken. Op mijn middelbare school leerde ik de basis van programmeren en dat was voor mij echt de bevestiging dat in tech mijn toekomst lag.

Heb je in de jaren die volgden nog een speciaal rolmodel of een mentor gehad die je bleef motiveren?
Niet specifiek. Tijdens mijn studie, en later ook in mijn werk, heb ik heel veel geweldige mensen ontmoet die allen mijn passie voor tech deelden. Allemaal hebben ze ertoe bijgedragen dat ik gemotiveerd bleef en door bleef groeien.

We maken deze ‘Women in tech’-interviewreeks omdat we van mening zijn dat er meer vrouwen in de technologiesector moeten werken. Kun jij ons wat meer vertellen over de scheve verhouding mannen/vrouwen, herken je dit?
Dat herken ik zeker. Ik denk dat dit komt omdat vrouwen op voorhand al denken dat een tech-baan echt iets voor mannen is. Ze geven het daardoor al op voordat ze het een serieuze kans geven. Maar, lieve dames, jullie kunnen het! Kijk maar naar mij, ik ben het levende bewijs. Ik ben ervan overtuigd dat vrouwen een heel belangrijke rol in deze industrie kunnen spelen, alleen moeten ze het wel echt een kans geven. Ik hoop dat mijn verhaal en alle andere interviews in deze reeks vrouwen zullen inspireren en motiveren om ervoor te gaan.

Vind jij dat je net zoveel erkenning voor je werk krijgt als mannen?
Ik streef altijd naar het hoogst haalbare resultaat bij alles wat ik doe, samen met het hele team. Iedereen binnen het team is gelijk, heeft zijn eigen verantwoordelijkheid en brengt unieke ervaring en specialismes met zich mee. Dus als je mij vraagt of ik me erkend voel omdat ik een vrouw ben, dan is mijn antwoord dat kennis en ervaring belangrijk zijn, en niet mijn sekse. Misschien is dat minder gebruikelijk bij andere organisaties, maar bij Emark zijn we allemaal gelijk.

Oké, weer even terug naar je carrière: wat vind je het leukste aan jouw baan als Technical Architect?
Het leukste aan mijn baan vind ik dat ik met heel veel leuke mensen uit verschillende sectoren van de industrie mag samenwerken om de beste oplossingen te bedenken voor onze opdrachtgevers.

Heb je ooit tijdens je werk een fout gemaakt die je met ons wilt delen?
Mijn persoonlijke overtuiging is dat je geen fouten kan maken; van alles leer je weer. Als ik een advies mag geven aan iedereen die dit leest: wees niet bang om fouten te maken, leer ervan en focus je op het oplossen van het probleem.

Wat zijn voor jou de belangrijkste uitdagingen geweest die je moest overwinnen?
Het werken met nieuwe technologieën, in dit geval het bekend raken met de wereld van Salesforce en alle bijbehorende processen. Maar ik merkte dat ik hierbij veel had aan de kennis die ik had opgebouwd in mijn vorige banen en het werken met andere technologieën.

Als een vrouw een carrière in de tech ambieert, wat zijn dan volgens jou de belangrijkste vaardigheden waarover ze moet beschikken?
Naar mijn mening zijn communicatieve vaardigheden en oog voor detail de belangrijkste kwaliteiten die je moet hebben als je in de technologiesector wilt werken. En de beste manier om beter te worden is om te oefenen, te oefenen en vervolgens nog meer te oefenen!

Word jij Kate's nieuwe collega? Bekijk onze vacatures.