Voor een vrouw is het niet altijd even makkelijk om werkzaam te zijn in de technologische industrie. De uitdaging is nog groter wanneer je een expat bent. Sommige vrouwen kunnen hier juist bijzonder goed mee omgaan. Vrouwen zoals Louise Nyman, Junior Solution Architect bij Emark. Vanwege onze reeks ‘Women in Tech’-interviews vroegen we aan Louise wat haar inspireerde en motiveerde om aan de slag te gaan in de technologische sector en hoe het is om als vrouwelijke expat in Nederland werkzaam te zijn.
 
Wat inspireerde je om te gaan werken in de technologische sector?

Nadat ik mijn bachelor in Business Administration behaalde, wilde ik een master volgen die zich meer focust op data-driven onderzoek en minder op niet-tastbare, niet-meetbare besluiten die op gevoel berusten. Ik besloot te starten met een duale master in Marketing Management en Marketing Intelligence. Gedurende het Marketing Intelligence-traject volgde ik het vak Big Data, dat mijn interesse voor de technologische sector verder aanwakkerde.
 
In de laatste fase van mijn studie organiseerde ik een carrièreworkshop en Emark nam deel als één van de werkgevers. Ik was onder de indruk van het bedrijf en het werk wat zij doen, dus ik besloot gewoon zelf te solliciteren!
 
Waarom werd je zo enthousiast van Emark?

Het voelde voor mij als een plek waar naar iedereen geluisterd wordt en waar je, als je het aan kunt, de verantwoordelijkheid krijgt vanaf het eerste moment dat je binnen loopt. Natuurlijk kende ik de verhalen over het leven als vrouw in de tech wereld, maar bij Emark heb ik nooit het idee gehad dat er hiërarchische of sekse-gerelateerde kwesties spelen. Iedereen krijgt evenveel credits en wordt even serieus genomen, ongeacht je geslacht of afkomst.
 
En hoe voelt het om als expat werkzaam te zijn in Nederland?

Top! Ik vind het heerlijk om te werken op het Emark hoofdkantoor in Haarlem. Dit is het grootste Emark kantoor en er hangt een fijne sfeer met de oprichters en de stagiaires in hetzelfde pand. Haarlem is een rustige, mooie stad en ligt vlakbij de bruisende, zeer levendige metropool Amsterdam. Het enige punt waar ik echt aan moest wennen is de bekende Nederlandse directheid. Daarin moest ik als expat echt schakelen, maar uiteindelijk is het ontzettend efficiënt en maakt het veel dingen juist makkelijker.
 
Implementeer je als Junior Solution Architect de Salesforce Marketing Cloud projecten?

Absoluut. Als Junior Solution Architect vertaal ik de marketingbehoeften en de doelen in een oplossing die geïmplementeerd kan worden in Salesforce Marketing Cloud. Om dit te doen maak ik een blueprint en voeg ik zoekopdrachten en andere documenten toe om het proces te kunnen sturen. Ik ben ook betrokken bij het begeleiden en, in sommige gevallen, het implementeren van de tool. Als er behoefte aan is, geef ik de klant ook training in het gebruik van de tool. 

 
Wat is tot nu toe het meest lastige deel van je baan?

Eén van de meest lastige dingen is het toewijzen van uren aan klanten en je vervolgens houden aan deze uren. Er is altijd wel iets te doen en het is vaak erg lastig om te stoppen. Daarnaast is het oplossen van acute problemen met data soms erg ingewikkeld en frustrerend. Maar, wanneer je de oplossing eenmaal gevonden hebt voelt het echt fantastisch! Voor mij is de mix tussen het oplossen van problemen en persoonlijk klantencontact een unieke combinatie.
 
Wat denk jij dat de meest onmisbare skill is die je nodig hebt voor deze baan?

Je moet grondig zijn en je werk altijd dubbelchecken, zonder het te snel willen doen! Soms willen klanten direct iets gedaan hebben, wat kan leiden tot twee onwenselijke situaties. Ten eerste kan de haast ervoor zorgen dat je fouten maakt. De dubbele check, die soms zelfs een driedubbele check moet zijn, is de belangrijkste stap die een Solution Architect uitvoert. Wanneer je gehaast bent, zal je sneller geneigd zijn deze stap over te slaan. Ten tweede kan de haast om een project op tijd af te leveren ervoor zorgen dat er onduidelijkheid ontstaat over het gedane werk in relatie tot de tijd die eraan besteed is.
 
Waarom denk je dat er zo weinig vrouwen werkzaam zijn in de tech sector?

Ik denk echt dat de grootste barrière ligt in de perceptie dat technologie iets is voor mannen. Dit beeld intimideert vrouwen. Wanneer er meer vrouwen zouden zijn die het een kans geven en wanneer wij meer vertrouwen zouden hebben in ons zelf op het gebied van kennis en capaciteiten, zouden we eenvoudiger een plek kunnen bemachtigen in de tech wereld. Ik denk dat vrouwen oprecht positief verrast zullen zijn en beter passen in deze wereld dan zijzelf denken.
 
Ik hoop dat deze ‘Women in Tech’-interviews andere vrouwen inspireren om eens te denken aan een job in de technologische industrie, zoals mijn grootste rolmodel Ginni Rometty voor mij heeft gedaan. Als CEO van IBM is zij altijd bezig met het aanmoedigen van vrouwen die een plek voor zichzelf proberen te creëren in deze industrie. Voor mij en vele anderen is zij een enorme inspiratiebron en toont zij een enorme passie om vooruitstrevend en innovatief te zijn, zowel voor IBM als voor cloud-gebaseerde techniek in het algemeen.