Wat inspireert en motiveert vrouwen om in de technologiesector te werken? In de ‘Women in tech’-interviewreeks laten wij zes inspirerende vrouwen aan het woord. Waarom we dat doen? Emark wil vrouwen inspireren en stimuleren om voor een succesvolle carrière in de tech-industrie te kiezen. Hoe we dat het beste kunnen doen? Lydia Baenen, projectmanager Salesforce Marketing Cloud Implementation bij Emark Barcelona geeft ons haar mening en vertelt wat haar motiveerde om een carrière in de technologiesector te starten.

Een carrière in de tech – een bewuste keuze of toeval?
Om heel eerlijk te zijn heb ik nooit een carrière in de technologiesector geambieerd, ik ben er meer in gerold. Ik ben ooit begonnen als projectmanager en later tot teamleider doorgegroeid bij een digitaal bureau. Dit bureau ontwikkelde websites en backend-systemen met een 360-gradenaanpak. Van marketing, ontwerp en ontwikkeling tot websiteonderhoud en online marketing, overal speelden wij een rol in.

Toen ik bij het bedrijf begon, had ik geen enkele ervaring op het gebied van websites bouwen of programmeren. Maar mede door de hulp van mijn collega’s leerde ik in heel korte tijd hoe het proces werkte en was ik in staat om pittige, technische discussies met klanten te voeren. Ik kwam erachter hoe gaaf en belangrijk techniek is om je als bedrijf te onderscheiden en welke geweldige producten je ermee kunt creëren.

Na drie jaar bij dit bedrijf te hebben gewerkt kreeg ik een managementfunctie bij een grafisch bureau aangeboden. Maar op de een of andere manier kon ik hier niet aarden. Ik miste iets. Ik miste het plezier dat ik krijg wanneer ik iets creëer voor een opdrachtgever. Wanneer ik iets kan maken wat een bedrijf helpt verder te groeien.

En toen ben je aan de slag gegaan bij Emark Barcelona, waar je als projectmanager aan Salesforce Marketing Cloud implementaties werkt.
Klopt. Bij Emark kreeg ik weer de kans om met mijn technische passie aan de slag te gaan. En dat ook nog eens in Barcelona! De stad waar de zon (bijna) altijd schijnt en ik onderdeel ben van een fantastisch team dat uit verschillende culturen bestaat. Deze mix van techniek, de Spaanse cultuur en leuke internationale collega’s is voor mij echt ideaal.

Waarom is deze mix voor jou zo belangrijk?
Onze multiculturele projectteams zorgen ervoor dat we ieder project vanuit diverse invalshoeken analyseren. Waarna we vervolgens hard werken aan een concreet leverbaar product voor onze klanten. Salesforce Marketing Cloud helpt hen echt hun bedrijf te verbeteren en het is aan ons om te laten zien op welke wijze zij dit het beste kunnen doen. En juist dat, de technische advisering, is iets wat ik miste in mijn vorige baan, maar gelukkig bij Emark weer vond.

Ik krijg het idee dat ‘Work hard, play hard’ voor jou wel opgaat.
Absoluut! Maar voor ik bij Emark aan de slag ging werkte ik in een ‘24 hours’ market’. Mijn klanten zaten over de hele wereld verspreid. Dag en nacht ontving ik e-mails met vragen en verzoeken. Bij Emark zitten mijn klanten in dezelfde tijdzone waardoor het gemakkelijker is om projecten af te ronden binnen reguliere kantoortijden. Door de drukte moet ik natuurlijk soms wel overwerken, maar Emark is wel zo flexibel dat je dit dan weer op rustigere momenten kunt compenseren. Een perfecte balans tussen heel hard werken en ook heel hard ontspannen als het kan.

Over balans gesproken: waarom denk jij dat er zo weinig vrouwen in de technologiesector werken?
Ik heb geen idee. Ik zie namelijk helemaal geen redenen waarom je als vrouw niet in de technologiesector kunt werken. Ja, er werken dan misschien wel meer mannen en helemaal in Argentinië, waar ik in 2010 bij dat digitale bureau startte, maar dat mag nooit een reden zijn om niet je hart te volgen. Het valt mij overigens op dat in de laatste jaren steeds meer vrouwen een baan in de tech-industrie vinden, als programmeur en als projectmanager.

Welk advies heb je voor vrouwen die een carrière in tech overwegen?
Als je net als ik als projectmanager aan de slag wilt, moet je vooral over organisatorische capaciteiten beschikken. Maar het allerbelangrijkste is dat je in staat bent om continu overzicht te houden over het gehele project, zonder de details uit het oog te verliezen. En om te kunnen werken in de tech-industrie is het natuurlijk erg belangrijk dat je verstand hebt van diverse technische aspecten en bereid bent om je kennis altijd up-to-date te houden. Als er namelijk één industrie is waarin de ontwikkelingen elkaar in rap tempo opvolgen, dan is het wel die van tech.